Solar Weetjes

 

Home 
Het Solar Systeem 
Solar Weetjes 
Opbrengst Data 
Werking 
Opbouw Systeem 
Links & Contact 

 

 

 

Informatie.........

De Zon!!

Dit is een opname van de zon waar m'n panelen de energie vandaan halen. Dit lijkt een onuitputtelijke bron van energie op 57.900.000 KM afstand. De energie die in Nederland te halen valt is af te lezen op een kaart van het KNMI. En hier kun je zien dat er aan de kust het meeste energie te halen valt maar waar ons huis staat is dat nog altijd meer dan 90% hiervan. Als een grondregel wordt gezegd dat gemiddelt in Nederland er per 1000 Wp ongeveer 850kWh als opbrengst zou kunnen zijn. Dit zal natuurlijk het ene jaar beter zijn en een ander jaar slechter. De tijd zal het leren of we deze target halen of zelfs verbeteren. In de grafiek hieronder is te zien hoe de verdeling in Nederland uitvalt.

De Opbrengst ????

Natuurlijk weet ik wat m'n instalatie gekost heeft en heb ik gekeken naar de opbrengst. Maar na twee jaar gewacht te hebben op een positief bericht van de SDE subsidie verstrekkers en het bericht dat de hele pot voor 2011 niet doorging heb ik de knoop doorgehakt en zonder subsidie verder gegaan.  Ook nog een mail naar de gemeente gestuurd maar ook daar was voor zonne-energie niets te halen.

Dus aan het rekenen geslagen en daar kwamen toch ook verrassende dingen uit.

Stel je hebt 10000 Euro en dat zet je op de bank. Dan is op dit moment als je het goed doet de rente 2.5% en dus is het rendement 250 Euro per jaar. Maar als je dit aan zonne panelen op je dak legt dan leveren die minstens 500-600 euro op dus daar gaat het richting zonne-energie. Maar als je het geld eerst lenen moet dan kost dat geld eerst rente en die moet eerst terug verdient worden en is het een ander verhaal.

Dus is mijn visie dat als je het doet om rijk te worden dan is het zonder subsidie geen vetpot. Maar je maakt wel CO2 vrije energie en dat is me wel wat waard. Ook gaat de instalatie jaren mee en zou ik hier 25 jaar+ mee verder kunnen. De energie prijzen stijgen en dan wordt het plaatje weer anders. Tevens heb ik het, omdat ik een hobbyist in electronica ben, ook aangegrepen om me te verdiepen in bijkomende zaken zolas het meten van de energie en het laten zien van de data op het internet. Een mens moet een hobby.......

 

 

 

 


Copyright (c) 2011 Willy spronk. All rights reserved.

w.spronk@lijbrandt.nl