Het Solar Systeem

 

Home 
Het Solar Systeem 
Solar Weetjes 
Opbrengst Data 
Werking 
Opbouw Systeem 
Links & Contact 

 

 

 

Doordat ons dak pal op het zuiden ligt met een hellingshoek die erg goed is om zonne-energie op te vangen is bij ons het idee geboren om een zonnepaneel installatie aan te schaffen.

Natuurlijk eerst de weg bewandeld om subsidie te krijgen en dus tweemaal meegedaan aan de SDE subsidie ronde maar beide keren kregen we te horen dat we niet waren uitgeloot. En na de tweede keer het besluit genomen om het dan maar zonder te doen.

Het eerste idee was om een set panelen te bestellen bij de "Wij Willen Zon" groep die panelen aanbiedt uit China tegen kostprijs in complete pakketten. Klik op het logo om naar hun site te gaan. Maar vooral omdat we de Chinese panelen niet mooi vonden en we het een risico vonden ivm garantie zijn we hier weer vanaf gestapt en dus een locale leverancier gezocht.

Enkele offertes aangevraagd en hiermee kwamen er ook enkele verkopers langs on te kijken wat er mogelijk was. Nadat alle offertes binnen waren bleek dat er een spreiding van 3,09 tot 4,39 Euro per Watt piek in de offertes zat. Ook was er een verschil in aangeboden panelen en omvormers en dus me een beetje verdiept in de verschillen om een juiste keuze te kunnen maken.

Uiteindelijk is de keuze gevallen op de Kyocera panelen omdat we die een moderne uitstraling vonden hebben met een zwarte rand en bijna zwarte solar modules. Hierbij was een Fronius IG30 omvormer aangeboden en ook die kwam goed uit de bus als je de forums op het internet mag geloven. En als het dan ook nog de goedkoopste leverancier is dan is dat mooi meegenomen.

De gekozen leverancier is dus Zevenbergen Zonne-energie een klein bedrijf uit Aalten en bij dit bedrijf kreeg je het gevoel dat het wel goed zat. Tevens kon de prijs laag zijn omdat er vanuit werd gegaan dat ik zelf een dag mee zou helpen. De geinstalleerde panelen zijn van het merk Kyocera en van het type KD235GH-2PB. Het datablad is te vinden door op de bovenstaande foto te klikken.

De omvormer is geinstalleerd in onze 'Techniek' ruimte vlak onder het dak. Deze Fronius is erg stil en alleen als het vermogen boven de 1500 Watt komt is een zacht geluid van de ventilator hoorbaar. Het datablad is te vinden door op de foto te klikken.Hiernaast heb ik nog een tweedehands kWh meter geplaatst om de productie goed bij te kunnen houden. Dit met dank aan m'n ex-buurman die nog connecties had bij de NUON en deze meter nog kon regelen.

De meterkast is uitgebreid met een extra groepenkast omdat m'n normale groepenkast al vol was. In deze kast is een 25 Amp hoofdschakelaar, een 16 Amp installatieautomaat en een Finder kWh meter opgenemen. Deze Finder is ingezet om pulsen te genereren voor een zelfbouw datalogger maar die word elders op deze site beschreven.

  

 


Copyright (c) 2011 Willy spronk. All rights reserved.

w.spronk@lijbrandt.nl